lördag 19 februari 2011

EN MORSAS BETRAKTELSER


”Han där borta hoppas fortfarande på en karriär som rockstjärna. Han låtsats att han står framför en arena med tiotusentals jublande människor”, säger hon och syftar på gatumusikanten med långt hår, svart t-shirt och John Lennonglasögon. Det låter förfärligt. Man hör inte vad han sjunger och förstärkaren gör det skramligt och burkigt. Knappt någon stannar till för att lyssna.

Mamma sitter på paradplats på en restaurangbalkong i den lilla fiskebyn Horcón. Härifrån har hon full koll på allt som händer. Det är mycket aktivitet på en gång. Hon har fullt upp med att registrera allt. På stranden drar en man upp en fiskebåt med hjälp av två stora kraftiga hästar. På en mur slåss fiskmåsar och pelikaner om fiskrens. En övervintrad hippie som passerar har placerat en stor bunt alger på huvudet. Som jättedreads släpar de i marken efter honom.

Och så är det ju alla de andra gästerna på restaurangen. Hon spanar in paret några bord bort. ”De där har inte varit tillsammans länge. Men det är inte heller första dejten”, funderar hon högt.

”Men det där paret däremot, de har varit gifta länge. De pratar inte ens med varandra längre”, fortsätter hon om ett äldre par.

Hon är som en sportkommentator. Men sättet att sluka och uttrycka sina observationer är mer eftertänksamt än dramatiskt. Det är snarare det man inte ser som hon reflekterar kring.

Vi ser en man som bär en t-shirt med stor svensk flagga. Han ser chilensk ut så vi drar slutsatsen att han är svenskchilenare som är här på semester och för att hälsa på släktingar. Han vecklar ut en grön campingstol på stranden. ”Den där har han haft med sig från Sverige”, säger mamma. ”Men han har inte riktigt fått till rätt lutning. Det blev inte riktigt så skönt som han hade tänkt sig.”

Pappa är inte lika engagerad. Han ser inte samma nöje i att spekulera kring främlingars liv. Nu lyssnar han inte alls längre. Han har just satt på en av sina absoluta favoritlåtar. Med Bruce Springsteens Jersey Girl i öronen blickar han ut över havet och njuter av att vara långt långt borta från den svenska vintern.

/Linn



















1 kommentar:

  1. Jättefina bilder. gillar särskilt fiskebåtsbilderna och fåglarna i luften.

    SvaraRadera