söndag 7 mars 2010

STARKSPRIT I BERGEN OCH GÖTEBORGSFEELING TILL HAVS


Det är känns ovant men härligt att se så mycket grönska och liv efter att ha tillbringat nästan tre veckor i norra Chile där mil efter mil bjuder på öde beigebruna ökenlandskap. Sedan i torsdags är vi i La Serena, sex timmar söder om Caldera.

I fredags åkte vi till pittoreska Valle del Elqui, en grön och prunkande dal i bergen rakt in i landet, el interior. En av de vackraste bussresor man kan tänka sig. Längs snirkliga grusvägar passerade vi majsfält, papayaodlingar, eukalyptysträd och enkla stånd med blommor och gigantiska vattenmeloner. Män i stora stråhattar red över ängarna på fläckiga hästar och längs vägkanten promenerade getter och kossor. På gårdsplanerna låg vindruvor på tork i solen i väntan på att bli russin. Den jästa doften letade sig in i bussfönstret. Runt nästa hörn väntade en glittrande turkos sjö bland berg täckta av kaktusar.

Slutligen når vi resan mål, byn Pisco Elqui, som är vackrare och sötare än i sagorna. Här tillverkas Chiles nationaldryck, piscon. Denna brandyliknande sprit påminner om whiskey och kan beställas på allt från de enklaste syltor till lyxkrogarna här i Chile. Pisco är större än vodkan i Sverige och åtnjuts med fördel mixad med limejuice och ägg, så kallad pisco sour. En piscola är självklart pisco och coca-cola.

På Chiles äldsta destilleri, Mistral, fick vi provsmaka olika typer av pisco, även om det var svårt att få ner starksprit i den 35 gradiga gassande solen.

Redan kvällen innan drack vi vår första pisco sour i en trädgård med death metalspelande ekonomer. Kvällens bartender var vår nya host, couch-surfaren Raul som har öppnat sitt hem för oss under vårt besök i La Serena. I rummet intill bodde Mandy från Nya Zealand som Rauls tjejkompis Macarena tyckte liknande en kvinnlig Jesus. Mandy ströjobbar sig runt i världen och kallar sig skämtsamt för proffesional traveller.

I går åkte vi på havssafari i naturreservatet Humboldt med pinvinger, sjölejon och helt otippat hojtade guiden “look a sea elephant”. Aldrig någonsin har vi hört talas om sjöelefanten, en stor grå sälklump som lyfte sitt tunga huvud mot våra kameror. Otippat var också att stöta på tre göörgoa tjejer från Göteborg; Miralda, Louise och Susanna. Bland sjöuttrar och pelikaner i den chilenska skärgården la vi göteborgspussel och hittade gemensamma bekanta samt konstaterade att våra nya vänner varit på den årliga festen på Hannas gård på Storebackegatan i somras. Världens litenhet är underbar!

I kväll påbörjar vi vår resa tvärs över kontinenten och åker till Buenos Aires. Ska bli så spännande med kosmopolitiska exkursioner!

/Hanna och Linn



Valle de Elquis vinodlingar.
Elefantvägg i Pisco Elqui.
Ren pisco.

En äkta Pisco sour.
Destilleriet Mistrals servering.
När hanen och honan äntligen funnit rätt håller dessa fåglar ihop hela livet. True love, precis som hos pingvinerna.
Vi tog en paus under båtturen och gick i land på ön Isla Damas.

Susanna, Louise och Miralda från götet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar